Kaupassa oli jouluvaloja puoleen hintaan ja mies on nyt virittelemässä niitä ulos. Kannattaa ostaa, niin säästää.. ;D On vähän tönkkö olo, niska on jäykkä ja hartiat ovat jumissa. Kävin saunassa ja se vähän helpotti oloa.

Katsoin tänään myös telkkarista dokumentin susien kehityksestä koiriksi, oli tosi mielenkiintoinen juttu. Siinä esiteltiin uusi teoria siitä, että ihmisten asetuttua aloilleen asumaan, sudet alkoivat oleilemaan ihmisten tunkioiden läheisyydessä helpon ruuan toivossa. Sellaiset yksilöt, jotka olivat kesyimpiä, ja päästivät ihmiset lähimmäs, saivat eniten ruokaa, kun taas sellaiset sudet, jotka pakenivat ihmistä herkemmin, menettivät ruuan niille kesymmille lajitovereilleen. Vähitellen näistä kesyimmistä tuli lauma, joka pysytteli ihmisten lähellä.

"Kesygeeni" voimistui ja sen myötä susien ulkoinenkin olemus muuttui. Kesyys näyttäisi olevan yhteydessä mm. näihin ominaisuuksiin: Niiden hampaat ja aivot pienenivät, kun niiden ei enää tarvinnut metsästää ja tappaa saalistaan, muutenkin niiden koko pieneni. Niistä tuli erilaisia väritykseltään, aluksi ehkä mustavalkoisia, ja niiden korvat alkoivat lerpattamaan. Susimainen ulvominen vaihtui haukkumiseen. Ne alkoivat viihtyä ihmisten lähellä ja viimeistään silloin kun niiden haukunta oli ihmisille hyödyksi vihollisten varoittamisessa, ihmisen ja suden/koiran liitto oli syntynyt. Muutos oli tuon teorian mukaan tapahtunut nopeasti, yhden ihmisiän aikana. Tykkäsin dokumentista, siitä tulee vielä toinen osa, jossa tarkastellaan koiran rotukehitystä ja koiran roolia elämässämme. Muistaisinpa katsoa..