Joku työ pitää löytää. Yleinen taloustilanne ei näytä hyvältä, sillä firmoilla menee nyt aika heikosti ja ne joutuvat irtisanomaan väkeä. Vapailla markkinoilla on tällä hetkellä monenlaista osaajaa, joten työnhakijan kannalta kilpailutilanne on kova. Miten erottua joukosta? Millä saa itsensä jäämään työnantajan mieleen, vieläpä positiivisesti? Pidän asiakaspalvelusta, siitä että olen ihmisten parissa. Minulla ei hermo petä, jos tulee ns. hankala asiakas ja usein ihminen rauhoittuu, kun ensin saa päästää asiansa ulos ärräpäiden säestyksellä. Joskus tuollainen kiukkua huokuva, naama punaisena sisään tullut asiakas on loppujen lopuksi asian selvittyä vielä ostanut jotain lisääkin ja pyydellyt kovasti anteeksi ja kiitellyt hyvästä palvelusta. Sellaiset tilanteet ovat palkitsevia. Siitä voi saada hyvän asiakkaan. Joskus (kun nyt muistaisin missä ja milloin) on tehty tutkimus, että jos asiakas saa hyvää palvelua ja on tyytyväinen tuotteeseen, hän suosittelee liikettä monelle muullekin. Jos asiakas on saanut viallisen tuotteen, tai on joku muu ongelma, joka onkin korjattu/hoidettu hyvin ja sujuvasti, asiakas suosittelee liikettä useammalle, kuin tuo ensimmäinen asiakas, jolla jo alunperinkin oli kaikki hyvin. Kai tässä pätee se ajatus, että tämä jälkimmäinen asiakas toteaa, että silloinkin, kun tulee ongelmia, hän voi luottaa liikkeeseen ja saada hyvää palvelua. Sellaista liikettä kannattaa suosia, kun kyllähän hyvää palvelua saa melkein kaikkialta muualtakin, mutta ne ongelmatilanteet sitten näyttävät, miten hyvää se palvelu oikein on. 

Kaupan alalta on kokemusta monta vuotta, mutta nyt olisi hyvä löytää töitä omalta alalta, matkailusektorilta. Se on laaja alue. Tässä juuri eilen mietin sitä, että mitä kaikkea tämän koulun aikana opiskellaan ja mitä kaikkea olisi hyvä tietää että olisi hyvä työssään. Lista oli aika pitkä, eikä edes täydellinen. Eri erikoistumisalojen lisäksi olisi vielä tiedettävä eri maista, kulttuureista, kieliä, historiaa, uskontoja, tapoja, lainsäädäntöä, turvallisuusasioita, talousasioita, psykologiaa, taiteita, arkkitehtuuria, markkinointia, ympäristöasioita, osattava esiintyä, ensiapukortti, hygieniapassi ja anniskelupassi on hyvä olla myös. Ja lista on vasta alussa, eikä tähän vielä sisältynyt erikoistumisalueet, tai niiden yhdistelmät: mm. tapahtumat, kokoukset, elämysmatkailu, kannustematkailu, messut, ..

Viikonloppuna päivitän CV:täni ja kirjoitan hakemuksia. Aika harvoin ketään on kotoa tultu töihin hakemaan, kyllä sinne pitää itse olla ensin yhteydessä. (Mutta kerran minua on kyllä tultu pyytämään töihin toiseen yritykseen ollessani itse töissä.. ihan jopa kaksi kertaa tulivat vain ja ainoastaan sen takia. Jos tilanteeni olisi ollut toinen, olisin ehkä jopa harkinnut asiaa, mutta nyt oli pakko kieltäytyä. Mutta mukavaltahan tuollainen tuntuu!)