Jösses. Eurovaaliehdokas, ex-rallikuski, Ari Vatanen on antanut lausuntoja ilmastonmuutoksesta ja maapallon lämpenemisestä. Lukaisin juuri Iltalehden nettisivuilta, kuinka hän vähättelee ihmisten toimia ja väittää, ettei ihminen aiheuta ilmaston lämpenemistä eikä voi vaikuttaa siihen. "Aurinko lämmittää maapalloa eikä ihminen." Teknisesti tietysti totta tuokin, mutta kyllä minun mielestäni ihmisten toiminnalla tämän pallon lämpötila nousee sitä tahtia, että kohta ollaan liemessä. Vatasen ajatukset vaikuttavat materialistisilta oma-napa-lähinnä -ajatuksilta, esimerkiksi tämä lausahdus kuulostaa minusta aika pahalta: "Suuri hiilijalanjälki tarkoittaa hyvinvointia. Miksi ihmisiä syyllistetään materiaalisesta hyvinvoinnista?" Suuri hiilijalanjälki = hyvinvointi? Periaatteessa asian voi varmasti ajatella niinkin, jos ei pysähdy miettimään juttua syvällisemmin. Pinnallisesti se voi siltä vaikuttaakin.. mutta entäpäs pitkällä tähtäimellä. Mihin se johtaa? Jos kaikki maailman ihmiset voisivat olla yhtä hyvinvoivia, kuin me länsimaalaiset, ei maapallolla olisi yhtään mitään toivoa. Ihmiskunta kuolisi saasteisiinsa ja tappaisi siinä sivussa muutkin elämänmuodot, tai suurimman osan niistä. Tottahan maapallo siitä toipuisi aikanaan ja tänne syntyisi uutta elämää ja uudenlaisia pallontallaajia. Eipä se meitä ja meidän jälkikasvuamme lohduta. "Lämmin on hyvä asia, kylmä on paha asia. Kylmällä ilmalla ihminen voi kuolla flunssaan. Hyvinvointi on aina tarkoittanut lämpimämpää kohti menemistä." Miten voi olla noin sokea nykyään, kun jopa ilmastonmuutoksen myöntämisen vastarannan kiiski USA on kääntämässä kelkkaansa, kiitos Obaman.

Ilmastonmuutos ei ole suoraviivaista lämpenemistä. Se tietää esimerkiksi tänne Suomeen lisää sateita, myrskyjä, tulvia, tuholaiseläimiä. Lämmön myötä talvi jää hyvin lyhyeksi, tai jopa katoaa. Valoisuutta se ei lisää, sillä maapallon kiertorata on sellainen kuin on.  Täällä sitä sitten tarvotaan talvet pimeässä ja sateessa. Ai että on mukavaa. Tuholaiseläimet tulevat pohjoiseen, kun niitä poissa pitänyt kylmä talvi häviää. Sadot pienenevät, satotuhot kasvavat, maanviljelys on vaarassa. Kesät voivat olla kuumia ja tuskastuttavia etenkin sairaille ja vanhuksille. Muistattekos viime aikojen helteet esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa. Ruumiita syntyi pitkään jatkuneiden lämpöaaltojen takia ja vesivarat alkoivat huveta. Sähkönkulutus kasvaa, sillä ilmastointilaitteet ovat entistä tarpeellisempia ja niitä varmasti hommataan joka kotiin helpottamaan ihmisten oloa.

En ole puhdas pulmunen tässä(kään) asiassa, sillä oma hiilijalanjälkeni on aika suuri. En kuitenkaan kiellä tosiasioita ja yritän vähentää kulutustani valitsemalla mahdollisuuksien mukaan vähäpäästöisiä ja energiapihejä vaihtoehtoja. Kierrätän, en heitä roskia luontoon, en pidä sähkölaitteita päällä turhaan. Opiskelemalla alallani ekologisuus ja vähäpäästöisyys ovatkin mielenkiintoisia haasteita, matkailu kuitenkin on yksi suuri hiilidioksidipäästöjä aiheuttava osa-alue lentokoneineen, sun muine pörrääjineen. Vihreät vaihtoehdot nostavat päätään, kehitys kehittyy ja maailma pelastuu.

Ari Vatasen pisteet kyllä romahtivat nyt minun silmissäni pohjamutiin. Vatasen lausunnot kursivoitu.